perjantai 4. maaliskuuta 2011

Perussoppa

Olin lapsen kanssa melkein puolitoista vuotta viikot kahdestaan kun mies oli toisella paikkakunnalla töissä. Sinä aikana meillä syötiin kasvissosekeittoa valehtelematta kerron viikossa. Helppoa, halpaa, hyvää ja loputtomasti varioitavaa: lapsi veti joku aika sitten kauheat kilarit kun paljastin hänen syöneen luultavasti useamman kilon parsakaalia keitoissa (lapsi väittää vihaavansa ko. rehua). Nyt olen tehnyt soppaa harvemmin koska mies ei kuulemma "niin kauheasti välitä". Kyllä se sitä kuitenkin syö ja tänään päätin keitellä koska pakkohan se on jos kuusivuotias poika PYYTÄÄ kasvissosekeittoa.

Teen sopan yleensä aina porkkanoista. Porkkanasosekeitosta tulee jotenkin niin uskomattoman kauniin väristäkin. Aika usein käytän linssejä ja bataattia, toisinaan parsakaalia tai keräkaalia, satunnaisesti kukka- ja ruusukaalia. Sipulia ja valkosipulia tulee mukaan aina. Flunssakautena mukaan tulee runsaasti inkivääriä ja vielä normaaliakin enemmän valkosipulia.

Parhaan sopan salaisuuksia on kolme: kuullotus, maustaminen ja kerma. Kuullottaminen tuo sipulista ja valkosipulista maut esille. Mausteita pitää käyttää reippaasti (Reformikeskuksen kasvisliemikuutio = jee) ja yrttejä kans. Valmiiseen soppaan lorautetaan OIKEAA kermaa, ei missään nimessä mitään kermantapaista kaksiprosenttista sontaa (tarkastin just: Valion kaksiprosenttisessa "täyteläisessä" ruokakermassa on muunnettua tärkkelystä ja kerma-aromia).

Tätä meillä siis syötiin tänään. Kaverina oli Sarpin Buccoleipää. Sanottakoon kotikaupungistani Porista muuten mitä vaan mutta hyvää leipää täältä saa. Ullan Pakarin ja Sarpin leivät (ja sammakkoleivokset!) ovat loisteliaita. Buccoleivän tuoteseloste: vettä, hiivaa, vehnäjauhoja, suolaa. Oikein!

Monumentaaliset porkkanat. Taustalla Mummi ja minä -pesuainetta, likaisehko leivänpaahdin ja hampunsiemeniä purkissa.




Porkkana-tomaattisoppa

Öljyä tai voita
Pari sipulia
Kolme valkosipulinkynttä
Viisi isoa porkkanaa
Purkki tomaattimurskaa
Kasvisliemikuutio (Reformikeskuksella on hyviä)
Vettä
Ruokalusikallinen hunajaa
Mustapippuria
Chiliä
Suolaa
Basilikaa

Tarjoiluun ranskankermaa

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa öljyssä tai voissa. Lisää viipaloidut porkkanat ja paista vähän aikaa. Kippaa päälle purkki tomaattimurskaa ja sopivasti vettä (nää mun ruokaohjeet on just tällasia, "sopivasti" ja "hiukan"). Anna porista kunnes porkkanat ovat kypsiä. Kaada neste pois, surraa sauvasekoittimella mössöksi ja kaada nestettä samalla joukkoon kunnes koostumus on sopiva. Mausta, maistele ja lisää kerma, kuumenna uudestaan. Syö. Hyvää on.


3 kommenttia:

  1. Sopat on kyl ihkui. Teen silti tosi harvoin, en oikein tajuu miks. Ihana toi muunnettu tärkkelys ja kerma-aromi. Mitähän hittoo se muunnettu tärkkelys ees on? Mistä se on muunnettu? Ja minkälaiseks? Miksköhän ihmiset tekee elämästään kauheen vaikeeta ja käyttää jotain tommosta liimaa ruokiensa seassa?

    Se Ullan Pakari on muuten ihan taivaallista kamaa. Lähtee ihan käsistä, kakko katoaa mahaan hetkessä.

    VastaaPoista
  2. "Muunnettu tärkkelys" kuulostaa kyllä herkulliselta. Mummoski olis käyttäny! Ja niitä liimoja on kaupoissa pelottavan paljon. Samaten kaikkia eksoottisia majoneeseja. "Rasvaton majoneesi", mmm!

    Ullan Pakarin Aurinkopatu (sic) on ehkä maailman täydellisin leipä. Kannattaa testata.

    VastaaPoista
  3. Rasvaton majoneesi maistuu varmaan tosi hyvältä. Pitää ehkä kokeilla.

    Aurinkopatu on todennäkösesti sicein (uus termi) nimi leivälle ikinä. Pitää ehkä kokeilla.

    VastaaPoista