torstai 8. helmikuuta 2018

Kuulumisia ja arjen nopea texmex-soppa





On ollut hiljaista. Tammikuu vain rullasi ohi, ruoka oli jotain jota syötiin kaksi päivää tai jotain mikä syntyi nopeasti. Suurimman osan ruoanlaittoenergiastani olen käyttänyt seuraavaan:








Eli joulupukki - joka näytti myös erehdyttävästi taloudessani asuvalta parrakkaalta mieheltä - kantoi jouluaattona eteeni Kitchen Aidin yleiskoneen jota olin toivonut aika kauan. Olemme koneen kanssa nyt totutelleet toisiimme puolisentoista kuukautta ja yhteiselomme alkaa olla toimivaa. Olen leiponut esimerkiksi pullaa ensimmäistä kertaa yläasteen köksäntuntien jälkeen (söimme uudenvuodenaattona laskiaispullaa!), tehnyt ruisjuurisämpylöitä, lukenut leipäkirjoja ja opetellut uutta kieltä, treenannut taittelua, tehnyt focacciaa ja patonkia, vatkannut kermavaahtoa ja liittynyt ties kuinka moneen leivonta-aiheiseen FB-ryhmään. En ostanut tammikuun aikana kertaakaan vaaleaa leipää kaupasta ja pari viikkoa sitten leivoin elämäni ensimmäiset RUISLEIVÄT. Ja vieläpä juureen leivotut ruisleivät. Melkein pääsi itku.

Arkiruoka on meillä tosiaan ollut viime aikoina lähinnä makaronilaatikkoa, kaalilaatikkoa, tonnikalalasagnea, kaikkea mitä pystyy tekemään paljon ja syömään kaksi päivää. Nyt lisääntyvä valo on nostanut energiatasoja ja saanut kiinnostumaan taas ruoanlaitosta. Tosin nopeasta mutta silti. Tänään kokkaamani keiton ideasta on kiittäminen hyvää ystävääni Veeraa jolta tämän joskus apinoin. Meillä keiton ohje on käytössä muokkautunut. Tämä on siitä nerokas että perusohjetta pystyy muuntelemaan: meillä oli tänään proteiinina kaupasta kypsennettyjä ostettuja kanankoipia mutta yhtä lailla keittoon sopii tosi hyvin esim. nyhtöpossu, katkaravut tai nyhtökaura. Annos on aika reilu: kolme henkeä otti kaikki kaksi lautasellista ja yhdelle jäi vielä evääksi.




TEXMEX-KEITTO

Yksi sipuli
Kaksi valkosipulinkynttä
Iso porkkana
Sellerinvarsi
Purkki tomaattimurskaa
Puoli putkiloa tomaattipyreetä
Litra kasvis- tai kanalientä
Haluamiasi papuja (käytin tetran Go Greenin mustapapuja eli 285g)
Maissia (käytin 150g purkin Bonduellen maissia)
Kahden kanankoiven lihat riivittynä tai vastaava määrä esim. nyhtistä, nyhtöpossua tai katkarapuja)
Mausteita: jeeraa, savupaprikaa, mustapippuria

Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko porkkana ja selleri hienoksi. Kuullota vihanneksia öljyssä, lisää tomaattimurska ja -pyree ja sekoita. Lisää kasvis- tai kanaliemi ja kiehauta. Anna kiehua noin 15 minuuttia, laske lämpöä ja lisää sitten valutetut pavut ja maissit ja kana. Lisää mausteita oman maun mukaan.

Ja sitten paras osa! Eli ripotteet! Eli kaikki se ihana mitä sopan päälle lisätään! Meillä oli tällä kertaa:
- avokadoa
- korianteria
- raastettua cheddaria
- ranskankermaa
- murusteltuja nachoja
- jalapenoa suikaleina.

Lisäksi päälle voi lisätä vaikka queso frescoa (jota olisin halunnut mutta kaupassa ei ollut) tai fetaa, tuoretta pinaattia tai muuta vihreää, basilikaa, chilikastiketta, pico de galloa, raakaa sipulia, ihan mitä vaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti