keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Maailman paras sienipasta



There I said it. Maailman paras pasta, tai ainakin paras ikinä maistamani. Valitettavasti ohje ei ole omani vaan Saara Törmän, naisen joka kirjoitti myös mainion leivontakirjan Saa vaivata (ja Kaija Koon Kaunis rietas onnellinen -biisin joka on tosi omaperäisesti yksi ystäväni Veeran ja minun voimabiiseistä). Ohje ilmestyi alunperin Vihreä lanka -lehdessä syksyllä 2010 josta bongasin sen tuoreeltaan. Rakastan sienestämistä ja olen lapsuudesta asti (murrosikää lukuunottamatta koska miksi käydä sienessä kun voi räkiä maahan lähikaupan takana?) ravannut syksyt metsissä. Keväätkin kyllä silloin kun korvasieniä on löytynyt.

Viime vuosia lukuunottamatta en ole koskaan löytänyt oikeastaan kuin suppiksia. Pari vuotta sitten sitten oli uskomaton tattisyksy. Se oli uskomatonta: ajeltiin äidin kanssa kävelyvauhtia metsätietä pitkin ja aina kun huusin "NYT", äiti pysähtyi, minä hyppäsin kyydistä ja kävin hakemassa bongaamani tatit metsästä. Sain kuivattua niin paljon tatteja ja suppilovahveroita että niitä riitti pitkälti talven yli. Viime vuonna taas oli ihan surkeaa ja meni pahasti tunteisiin (kiukuttelin autossa matkalla kotiin). Tämän vuoden saldo on taas sitten ollutkin aika hyvä ja kantarelleja, tatteja ja rouskuja on löytynyt kivasti. Suppilovahveroita olen löytänyt kunnolla vasta kerran viime sunnuntaina ja maanantaina piti heti laittaa soosi tulille.




Pari sanaa ohjeesta: veganisointi on tietysti helppoa, sen kun vaihtaa hunajan sokeriksi ja kerman kasvikermaksi. Kastiketta kannattaa tarkkailla ja lisätä vettä jos menee liikaa kasaan. Itse huuhtelen aina tomaattimurskapurkit lorauksella vettä ja lisään ne kastikkeeseen. Mutta nyt siis:


MAAILMAN PARAS SIENIPASTA
(ilmestynyt Vihreä lanka -lehdessä 2010)

4-6 hengelle

1 l suppilovahveroita tai noin 50 g kuivattuja sieniä
300 g sipulia
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa tai 1 kg tomaatteja
6 valkosipulinkynttä
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 dl soijakastiketta
10 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl hunajaa
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
noin 1 tl suolaa
2 dl (kasvis)ruokakermaa

Lisäksi:
500 g pastaa
1/2 dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa
(voimakasta juustoa, esimerkiksi mustaleimaemmentalia)

 Murenna kuivatut sienet ja kaada niiden päälle desi kiehautettua vettä. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja silppua ne.
Kuori ja silppua sipulit.
Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne, eli viillä kuoreen risti ja dippaa tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Vedä kuoret irti ja leikkaa kannat pois.
Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
Jos käytät tuoreita sieniä, kaada ne kattilaan ja paista, kunnes neste on haihtunut.
Lisää kattilaan öljy. Kuullota sipuleita ja sieniä (lisää nyt kuivatut sienet), kunnes sipuli on pehmeää ja saanut vähän väriä.
Kippaa kattilaan silputut valkosipulinkynnet ja kääntele hetki, kunnes valkosipuli tuoksuu. Älä polta.
Kaada joukkoon lohkotut tomaatit tai tomaattimurska ja viini.
Lisää silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä kaikki loput kastikkeen aineet lukuun ottamatta kermaa.
Anna hautua kannen alla hiljaa poreillen noin tunnin ajan.
Lisää vähän ennen nauttimista kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Kastike saa maistua melko suolaiselta.
Keitä ja valuta pasta. Purista öljytilkan joukkoon muutama valkosipulikynsi.
Pirskota jokaisen pasta-annoksen päälle vähän öljyn ja valkosipulin seosta. Kruunaa komeus basilikasilpulla ja mahdollisella juustoraasteella.



Hyvä syy ottaa lasi ruonlaittoviiniä kun piti korkata pullo joka tapauksessa kastiketta varten


Tästä setistä syötiin maanantaina päivällisellä, siippa töissä tiistaina ja tänään jatkojalostin jämäsoosin piirakkaan. Kas näin: paketti Lidlin valmista voitaikinaa piirakkavuokaan, pannulle pari raastettua porkkanaa ja soosin jämät, seos pannulta vuokaan, päälle seos jossa puoli purkkia ranskankermaa, yksi muna, kourallinen raastettua cheddaria, mustapippuria, timjamia, suolaa ja savupaprikaa ja uuniin kunnes näyttää hyvältä. Ja kas, tuli evästä töihin pariksi päiväksi.



Insta-kuvan kuvateksti: "Kätevä emäntä menee sieltä missä aitaa ei ole"

1 kommentti: