perjantai 1. syyskuuta 2017

Friday with no two pizzas?




Otsikon lainaus on Frendeistä ja sen tietysti lausui suuri filosofi ja rakastaja Joey Tribbiani. Henkilökohtaisesti pystyn syömään pizzeriapizzasta kertaistumalta vain puolikkaan joitain poikkeuksia - kuten Sitkon Quattro Formaggia - lukuunottamatta mutta kotona ei kyllä ole mitään järkeä tehdä pizzaa vain yhtä pellillistä. Tällä kertaa taikinaa tuli niin paljon että kahden pellin lisäksi tein jämistä yläasteen köksäntuntien klassikon eli pizzapatongin johon upotin jääkapista löytämäni tuoreet chilit ja hieman reunoiltaan kuivahtaneen köntsän valkosipuli-Koskenlaskijaa.

Pizza on ilmeisesti pyhä asia, niin paljon siitä on ihmisillä mielipiteitä. Siis varsinkin kotona tehdystä. Lapsuudenkodissani tehtiin viikonloppuisin paksupohjaista peltipizzaa yleensä sellaiset viisi kerralla koska kolmelapsisessa perheessä siitäkin riitti vain yhdeksi illaksi. Omassa perheessäni lapsuudenkodin versio on jalostunut ohutpohjaiseksi kuumassa uunissa esikuumennetulla pellillä nopeasti paistettavaksi melko vähätäytteiseksi ruoaksi.



Kuvassa keskihintainen italialainen punaviini ja joitakin sipuleita


En aio ylöskirjata pohjaohjetta enkä antaa mitään juusto-ohjeita koska juuri nämä jakavat ihmisiä aika vahvasti. Meillä on välillä tehty - uups - kokonaan hiivaton pohja ja kokeiltu muuten erilaisia. Olemme kehittäneet talouden sisäisen työnjaon jossa minä teen pohjan ja kanssani asuva huomattavasti minua kärsivällisempi, varmakätisempi ja perusteellisempi insinööri kaulitsee. Tänään mittasin pohjaa varten kuusi desiä vettä, vajaan pussin kuivahiivaa, pari desiä vehnäjauhoja, pari teelusikallista suolaa, lorauksen oliiviöljyä ja sitten durumjauhoja niin kauan että koostumus vaikutti sopivalta. Ärsyttävän epämääräistä, tiedän, mutta taikinantekoon vaikuttaa hyvin moni asia asunnon lämpötilasta ja ilmankosteudesta lähtien että täsmällistä ohjetta on vaikea antaa. Googlettamalla löytyy varmaan joku täsmällisempi. Itse luotan näppituntumaan. Annoin valmiin taikinan nousta niin kauan että katsoin kesken jääneen Good Wifen jakson loppuun ja torkuin kymmenen minuuttia.




Juusto onkin sitten taas yksi asia. Itse olen niin kerettiläinen että laittaisin mieluiten päälle parmesaania. Tai no itse asiassa söisin mieluiten ihan vaan pelkkää parmesaania muutenkin mutta siitä voisi tulla joku keripukki. Meillä laitetaan pizzan päälle yleensä punaleimaemmentalia, välillä buffalomozzarellaa. Kukin laittakoon mitä tykkää. Juuston voi myös laittaa täytteiden alle tai päälle tai väliin, olen kokeillut kaikkea ja kaikki toimii.

Meillä tehtiin tänään kahdenlaista pizzaa. Toisen orkestroin minä ja siihen tuli toissapäivänä luvialaisesta metsästä poimittuja kantarelleja, punasipulia, valkosipulia, pannulla pehmitettyä lehtikaalia ja juustoa ranskankermapohjalle. Valkoinen pizza, lemmittyni: suosittelen testaamaan. Toiseen pizzaan tuli lihatiskiltä haettua tänään jauhettua lihaa, kantarelleja, sipulia ja juustoa tomaattipohjalla. Ja tässä se varsinainen juju: pitkään keitetyn tomaattikastikkeen sijaan pohjalle tuli tomaattipyreeseen sekoitettua itse tekemääni tahnaa joka oli ihan piste i:n päällä.


TOMAATTI-VALKOSIPULITAHNA

yksi valkosipuli
oliiviöljyä
150g aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl chilihiutaleita

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa valkosipulista hattu - eli yläosa - pois ja laita uunivuokaan, kaada päälle hiukan öljyä. Laita uuniin noin puoleksi tunniksi. Anna jäähtyä ja puristele kynnet kulhoon.

Tähän voi käyttää joko kuivia tai öljyyn säilöttyjä tomaatteja. Liota kuivattuja puolisen tuntia ja puristele vesi pois. Öljyyn säilötyt voi käyttää sellaisenaan.

Hienonna sauvasekoittimella valkosipuli, tomaatit ja chili tasaiseksi tahnaksi, lisää öljyä kunnes koostumus on sopiva. Purkita. Käytä esim. pizzaan tai tomaattikastikkeeseen tai leivän päälle kuten minä joka poden jatkuvaa suolanhimoa.




Arkirealistisia kuvia lapsiperheen perjantai-illan ateriasta


Jälkiruoaksi ostin kotikatumme varrella sijaitsevasta ammattiopiston ruokakaupasta täytekakun (skumpan hain Alkosta). Ilmainen vinkki: maailman paras kauppa. Ota selvää kotipaikkakuntasi vastaavasta ja KÄY SIELLÄ. Puoli-ilmaiseksi hyvää aidoista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Laiskojen päivien pelastus. Tällä viikolla joku päivä ostin puoli kiloa paistettua muikkuja ja 400g perunamuusia noin kuudella eurolla. Suosittelen lämpimästi! 



2 kommenttia: