kotiliesi

torstai 19. toukokuuta 2011

Jämien aatelointia

Olen oppinut jo, krhm, hetken aikaa jatkuneiden opiskeluideni aikana melko tehokkaaksi jämäkokiksi. En varmasti pärjäisi Master Chefissä mutta voisin ottaa osaa jos joku näppärä kehittelisi jämächef-kisan. Siinä pitäisi tehdä tähteistä ja vihanneslokeron mysteerivihanneksista jotain ruoalta vaikuttavaa (ulkonäöllä ei olisi väliä, koska kaikki tekemäni ruoat näyttävät rumilta).

Äsken iski nälkä. Jääkaapissa kummittelee tänään ostamani savusiika mutta sille piti kehitellä jotain kaveriksi. Tehokkaan jää- ja kuivaruokakaapin inventoinnin jälkeen uunista leijailee nyt melko erinomainen valkosipulin ja juuston tuoksu. Ah!

Tämäntyyppiset täytetyt rehut ovat mielestäni ihan nerokasta ruokaa. Sisälle voi laittaa melkein mitä tahansa: jauhelihaa, soijarouhetta, pekonia, riisiä, rehuja tai vaikka kvinoaa tai ohraa tai jotain. Varsinkin kotimaisten rehujen sesonkiaikaan - kun paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja tomaatteja saa puoli-ilmaiseksi - on ihan sulaa hulluutta syödä makaroonia tai nuudeleita halpuuden vuoksi, kun vähäisillä aineksilla saa aikaan näin erinomaista ruokaa. Siis jos ei halua vetää niitä rehuja raakana. Itse aion ensi kesänäkin nauttia litran gazpachoa päivässä (ohje tulossa kunhan saan sen hiottua loppuun).

Zucchini a la Chef (eli jämillä täytetyt kesäkurpitsat)

yhden nälkäisen annos

yksi pieni kesäkurpitsa (tai enemmän, riippuu syöjien määrästä tietysti)
pieni sipuli
kaksi valkosipulinkynttä
öljyä
tomaattimurskaa (purkin jämät, noin kolmasosa pahvitetrasta)
aurinkokuivattuja tomaatteja (purkin jämät, kaksi tomaattia)
juustoraastetta (pussin jämät, kourallinen)
auraa (kolmion jämät, surkean pieni nökäre)
mausteita

Halkaise kesäkurpitsa ja leikkaa vielä puoliksi jos haluat. Kaiverra puolikkaat. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja kesäkurpitsan sisus. Paistele öljyssä, lisää tomaattimurska ja mausteet (mustapippuri, suola, yrttejä ym). Lusikoi kesäkurpitsan puolikkaiden sisälle, murustele päälle auraa ja kuorruta juustolla. Paista 200 asteessa tarvittavan kauan (vajaan vartin paistoin ite). Syö joko ihan au natural tai jonkun lisäkkeen kanssa. Halpaa, hyvää, ei sisällä nuudeleita eikä tonnikalaa!

p.s. Perustin uuden jämäkategorian. Luvassa myöhemmin: mitä tehdä perunamuusin jäännöksille.

2 kommenttia:

  1. Voi ei - Uudessa Mustassa nimittäin oli just jämäkokki-kisa ja se näyttää jo ratkenneen! Puoli sekuntia mietin vakavasti osallistumista, oon nimittäin myös ahkera jämäkokki. Jämistä onnistuneen ruoan keksiminen on parasta - ja ehkä oikeasti avain uusien reseptien syntyyn.

    Linkki kisaan: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/4/11/sinustako-suomen-jamakokki.html

    Ja tuloksiin: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/5/19/suomen-jamakokkikisan-voittaja-on.html

    t. openupyourheart-Anna (tää ei hyväksy mun lj-tunnusta, en jaksa selvittää)

    VastaaPoista
  2. No just. TIETYSTI. Kannattais varmaan pitää silmät joskus auki. Äh.

    VastaaPoista