perjantai 15. huhtikuuta 2011

Jumalainen mössö

Pahoitteluni blogihiljaisuudesta. Toimin valtion virkamiehenä (ts. ennakkovaalien vaalivirkailijana) ja yllättävästi yli 60 viikon sisään tehtyä työtuntia veivät mehut aika mukavasti. Ruoanlaitto ja jopa syöminen jäivät hiukan vähemmälle ja vedin lähinnä kaupan palvelutiskin salaattia, suklaapatukoita ja banaaneita. Sunnuntai-iltana teki lyhyemmän työpäivän jälkeen mieli jotain hyvää ja jääkaapin sisällön inventoituani laitoin jugurttia valumaan ja aloin hienontaa juustoa. Aineksista syntyi soosi, joka oli niin hyvää että söin jämät lusikalla suoraan kulhosta. Kuvaa en muistanut (ja no, ehtinyt, soosi hävisi aika nopeasti) ottaa mutta mössö oli valkoista. Koska siinä oli jugurttia. Joo. Söimme tätä nachojen ja porkkana- ja kurkkutikkujen kanssa. Sopisi hyvin myös leivän päälle.

Käytin luonnonjugurttia, mutta partaäijällä (eli sillä litran päniköihin pakatulla turkkilaisella) olisi voinut tulla jopa parempaa. Mitään mittoja en tietysti TAASKAAN katsonut. Tämmöisten mössöjen teossa on olennaista maistella. Toiset tykkää suolaisemmasta, toiset valkosipulisemmasta.

Epäolennainen yksityiskohta: raastan parmesaanin tämännäköisellä vehkeellä. Näin Amélien herkässä kahdeksantoista vuoden iässä (kaksi kertaa valkokankaalta) ja iskin silmäni ko. elokuvassa käytettyyn juustonraastokojeeseen. Vanhempani olivat sopivasti lähdössä Pariisiin muistaakseni seuraavana vuonna ja valtuutin äitini hankkimaan samanlaisen. Se on täy-del-li-nen kovien juustojen raastaja. Ja rystysetkin säästyy! Eläköön Ranska!

Parmesaani-aurajuustomössö

maustamatonta jugurttia
aurajuustoa (laitoin ehkä neljäsosan kolmiosta)
parmesaania raasteena (laitoin muutaman ruokalusikallisen)
mustapippuria
sitruunamehua
tuoretta basilikaa ja oreganoa
muutama hienonnettu valkosipulinkynsi
hunajaa
ripaus suolaa

Laita jugurtti hyvissä ajoin jääkaappiin valumaan kaksinkertaisella suodatinpussilla vuorattuun kahvinsuodattimeen (tätä ei tietenkään tartte tehdä jos käyttää partaäijää). Hienonna aurajuusto, raasta parmesaani. Sekoita valuneeseen jugurttiin ja mausta, tarkasta maku, mausta tarvittaessa lisää. Ahmi. Ah!



3 kommenttia:

  1. Aah. Varmaan tosi pahaa. En ehkä tee ikinä!!!!!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyvältä!

    Meidän mökillä on tuommoinen raastinvehje, paitsi että se on oranssia muovia suoraan 70-luvulta. Aika kätevä silti!

    VastaaPoista