torstai 31. maaliskuuta 2011

Hyvä aamu


Aamut ovat nykyään aika usein hyviä. Viikonloppuaamut erityisesti, vaikka ei arjessakaan mitään valittamista ole kun saa kuunnella kuusivuotiaan unikertomuksia aamiaispöydässä.

Aloitan jokaisen aamun Hesarilla ja mutteripannullisella espressoa, jonka joukossa on kuumaa soijamaitoa. Arkena syön aamupalan yleensä vasta vähän myöhemmin, mutta viikonloppuisin herään yleensä siihen aikaan että on jo kova nälkä. Viime kesänä lomailtiin lapsen kanssa pari kuukautta ja silloin tuli tavaksi tehdä aamupalaksi smoothieta. Se on hiukan jäänyt, mutta edelleen kaivan epäkäytännöllisen yleiskoneen ja kannuosan kaapista vähintään kerran parissa viikossa. Smoothien joukkoonhan saa kätevästi sekoitettua esim. lehtisalaatin kantapaloja, vehnäleseitä ja pinaattia, joita lapsi ei välttämättä ilman nokkelaa valeasua suostu syömään.

Viime lauantaina oli poikkeuksellisen hyvä aamu: heräsin normaalia aikaisemmin virkeänä ja päivällä oli tiedossa mukavaa ohjelmaa. Edellisenä päivänä oli kaupasta löytynyt Perheleipureiden luomupaahtoleipää, jonka tuoteseloste oli rauhoittavan e-aineeton ja jonka kantapala oikeasti kuivui myöhemmin pussiin unohduttuaan eikä säilynyt viikkotolkulla. Paahtoleivän päälle laitoin itse tekemääni yrtti-valkosipulilevitettä, jonka rasvakoostumus on optimaalinen ja maku loistava (ja täysin lisäaineeton mutta tää lisäainepaasaus menee vissiin jo Virpi Salmenkin mielestä överiksi).

Paahtoleipää yrtti-valkosipulitahnalla, sitruunan makuista bulgarianjugurttia ja luomuomenamehua vuonna 1994 McDonaldista saadusta Batman-kampanjamukista, josta nautin lähestulkoon kaiken nestemäisen. En tiedä miksi.


Yrtti-valkosipulilevite

n. 100 grammaa huoneenlämpöistä (kirnu)voita
ehkä desin verran kylmäpuristettua oliiviöljyä
loraus kylmää vettä
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa
kaksi valkosipulinkynttä

Sekoita huoneenlämpöinen voi, oliiviöljy ja vesi sauvasekoittimella (tarkkaa määrää en osaa sanoa, lisäsin kunnes koostumus oli sopiva). Lisää joukkoon valkosipulinkynnet ja yrtit, surraa kunnes nenääsi leijuu erinomainen hienontuneiden yrttien ja valkosipulin aromi. Anna jähmettyä jääkaapissa. Säilyy hyvänä pari päivää.

4 kommenttia:

  1. Aamut ovat parhaita, melkein aina. Mun aamut alkavat ihan samoilla elementeillä kuin sunkin. :)

    VastaaPoista
  2. Olen jotenkin tässä iän myötä muuttunut aamuvihaajasta aamujen arvostajaksi. Mitä seuraavaksi? Alanko herätä seitsemältä viikonloppuaamuisin?

    VastaaPoista
  3. Mulle on käynyt juuri niin, että muutuin vielä-viisi-minuuttia -torkkujasta aamuvirkuksi ja herään viikonloppuaamuisinkin jo ennen puolta kahdeksaa -eikä edes väsytä!

    Täällä on kivoja respetejä, sipulipiirakkaa ainakin aion testata :) .

    VastaaPoista
  4. Kauheeta! Mä olen kyllä selvästi huomannut tarvitsevani paljon unta ja tykkään nukkua pitkään mutta silti on jotenkin parempi omatunto jos on herännyt aikaisemminkin. Vaikka väsyttäisikin. Omituista.

    Kannattaa kokeilla! Muista esipaistaa pohja. :D

    VastaaPoista