kotiliesi

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Sipulia piirakassa

Rakastan suolaisia piirakoita. Tein jossain vaiheessa niitä niin paljon että kyllästyminen uhkasi mutta nyt pienen tauon jälkeen ne maistuvat hillittömän hyviltä.

Kahviloiden piirakoissa on usein kinkkusuikaleita. En kovin helposti keksi mitään masentavampaa raaka-ainetta: teollisia ja pahanmakuisia lisäainepommeja. En laita itse oikeastaan koskaan piirakkaan lihaa. Kasvis-, sieni- ja juustotäytteet sopivat mielestäni parhaiten. Esim. parsakaali-tofu-sienipiirakka on aikalailla täydellistä, samaten suppilovahvero- ja kantarellipiirakat.

Eilen tein aika hemmetin hyvän sipulipiirakan viikonloppuvieraan kunniaksi. Viikonloppuvieras arvosti ja perheellekin maistui. Söin jämät tänään töissä lounaaksi ja sipulin, kerman ja juuston pyhä liitto oli lämmitettynä melkoisen jees.

Tässä versiossa sipulit on karamellisoitu. Pohjan ohje on ihan perus, lainasin lempibloggariltani Jannalta Ruokahommia-blogista. Lähes kaikissa löytämissäni sipulipiirakan ohjeissa oli täytteeseen laitettu pekonia. Meillä sitä ei ollut mutta sopii kyllä mainiosti.


Sipulipiirakka

Pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja
3 rkl kylmää vettä

Nypi jauhot ja voi muruiksi, lorauta vesi joukkoon, sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa vartista puoleen tuntiin. Painele vuokaan ja esipaista 200-ast
eisessa uunissa vartin verran.

Täyte:
kuusi sipuli
a
voita paistamiseen
pari rkl sokeria
timjamia
basilikaa
suolaa
mustapippuria

purkki kermaa
muna

noin pussillinen punaleimajuustoraastetta

Viipaloi sipulit ja kuullota voissa. Lisää pari ruokalusikallista sokeria ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat pehmeitä ja makeita. Mausta yrteillä, suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi piirakkavuokaan ja kaada päälle muna-kermasekoitus. Ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes
piirakka on kivan ruskea ja tuoksu lähes sietämättömän hyvä.

Itsehän tein tietysti sen mokan, että unohdin esipaistaa pohjan. Ekalla uunistaottokerralla piirakka siis toki oli raaka ja maistettuani lykkäsin sen takaisin uuniin. Toisella kerralla se olikin sitten juuri passeli. Kuvan otin näppärästi siitä puoliraa'asta piirakast
a, joten se näyttää ihan oksennukselta / raa'alta piirakalta.

1 kommentti: