sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Lounas- ja eväsasioita

Olen onnettoman huono tekemään eväitä töihin. Ei luulisi olevan mikään iso homma tehdä salaatti tai vastaava jääkaappiin illalla odottamaan mutta tuntuu se olevan. Olen yrittänyt skarpata: farinatan pyöräyttää nopeasti ja pilkkoo vaikka sivuun tomaattisalaatin, samaten linssikeiton keittää illalla hyvin pienellä vaivalla,

Työpaikkani vieressä sijainnut k-kauppa - ja sen mukana Porin keskustan paras vegevalikoima - lopetti ja pisti lounaspohdinnat uusiksi. Olen vähintään parina päivänä viikossa juossut kiireesti Isolinnaan hakemaan joko salaatin tai valmiin lämpimän ruoan tiskistä. Ravintolalounaaseen ei budjetti päivittäin riitä vaikka Porin keskustassa onkin useampi budjettilounaaseen sopiva ravintola (kuten erinomainen vegepaikka Tovi).

Suolainen piirakka on erinomainen ratkaisu lounasstressiin. Olen pari kertaa ottanut itseäni niskasta kiinni ja vääntänyt piirakan josta olen syönyt kolmena päivänä töissä. Pari viikkoa sitten ennen lumentuloa käytiin sunnuntaina suppilovahverometsässä. Suurin osa meni suoraan kuivuriin, osasta leivoin piirakan. Tällä viikolla eväänä oli erinomaisen hyvä tomaatti-mozzarellapiirakka jonka kehittelin googlettamalla löydetyistä ohjeista.

Pelasin varman päälle ja paahdoin tomaatteja uunissa jonkun aikaa. Tämä ei tietenkään ole välttämätöntä jos onnistut löytämään jostain tähän vuodenaikaan oikeasti kypsiä ja meheviä tomaatteja. Huomattavasti todennäköisempää tietysti kesällä.

Pohjassa on käytetty perunamuusijauhetta mutta voit tietysti tehdä ihan just sellaisen pohjan kuin itse haluat. Olen kovin mieltynyt tuohon perunapohjaan: tulee oikein mehevä.




TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA

pyöreä vuoallinen

Pohja:
1 dl perunamuusijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
100 g voita
loraus kylmää vettä

Täyte:
noin kuusi tomaattia
yksi pallo mozzarellaa
2 rkl dijon-sinappia
2 rkl ranskankermaa
1 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

Viipaloi tomaatit, lado pellille, mausta suolalla ja pippurilla, lorota päälle oliiviöljyä. Paahda 120-asteisessa uunissa niin kauan kuin maltat: mulla taisi olla 1,5 tuntia.

Sekoita pohjan kuivat aineet ja nypi joukkoon voi. Lorauta vettä joukkoon sen verran että saat kasassa pysyvän taikinan. Painele piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.

Esipaista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa ja levitä pohjalle ranskankerma, dijon-sinappi ja parmesaani. Lado viipaloitu mozzarella (mulla oli Pirkka parhaat -mozzarellaa, erinomainen tuote!) ja tomaatit piirakkapohjalle haluamaasi järjestykseen (tein kuvataiteellisesti ja muutenkin lahjattoman ihminen käsityksen "spiraalista"). Rouhi päälle mustapippuria. Paista 200-asteisessa uunissa tarvittavan kauan, mulla kesti 40 minuuttia. Anna jäähtyä, revi päälle basilikaa.




2 kommenttia: