sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Fantastisen leivän vielä fantastisempi versio

Jokaisella ruoanlaittosuuntautuneella ihmisellä on varmaankin se yksi go to -keittokirja josta katsotaan kaikki perushommat. Aika monella on vissiin Ruutukokki tai yläasteen köksänkirja. Minulle se ainoa oikea on Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirja jonka maailman paras äitini Tuula-Marja osti tyttärelleen yo-lahjaksi silloin joskus sata tai 15 vuotta sitten. Joka kokin keittokirjasta on peräisin esim. tomaattimurskasta keitetty salsa jolla olen leijunut aika kauan ja väittänyt keksineeni sen itse. En ole. Sori.




Itsetehostukseen perustuva maineeni jonkinsortin leipojattarena johtuu vain ja ainoastaan yhdestä ohjeesta: Anna Bergenströmin fantastisesta leivästä. En ole keksinyt itse, ohjeen nimi kirjassa on oikeasti tuo. Ja on kyllä nimensä veroinen: onnistuu AINA. Olen kärsinyt puolet elämästäni mystisestä, suunnatonta huolta ja kipua aiheuttaneesta ihosairaudesta (joka parantui mystisesti reilu vuosi sitten, pitäisikin kirjoittaa tästä aiheesta) ja tämä oli monta vuotta ainoa leivontahomma johon kykenin koska - tadaa - fantastista leipää leipoessa käsiä ei laitetan kertaakaan taikinaan. Taikinaan ei kosketa lainkaan. Mikä onni ja pelastus! Pahimpina ihottuma-aikoina en saanut käsiä nyrkkiin ja jouduin käyttämään koko ajan joko puuvillahanskoja tai sideharsoa mätivien tautikäsieni peittona ja silti, koska olen jonkun sortin pösilö, leivoin. Kumihanskat puuvillahanskojen päällä. Tää on tää satakuntalainen luonteenlaatu jännittävä.

Sananen ennen ohjetta: tämä on hyvin varioituva ohje. Vegaaniseksi saa tietysti käyttämällä kasvimaitoa tai ihan vaan pelkkää vettä ja hunajan sijaan sokeria. Mukaan voi lisätä esim (kaikki testattu):
- muutaman porkkanan raasteena
- pari kourallista juustoa (tai vuustoa) raasteena
- purkin tomaattimurskaa (ja täten myös pari desiä vähemmän nestettä)

tai meidän viimeaikojen hitti jolla olen onnistunut tuottamaan sämpylöitä jotka suorastaan revitään pelliltä:
- tomaattipyrettä (ehkä puoli tuubia, pari pikkupurkkia tai isompi pikkupurkki)
- ruokalusikallinen valkosipulimurskaa
- tuoretta basilikaa ehkä viisi lehteä suikaleina
- mustapippuria myllystä pari kierrosta

Ja nyt se ohje. Ruotsalaisissa keittokirjoissa viljellään epäilemättä kosolti sanaa "kanske" koska Bergenströmin ja Tinan ja Lotten Thöngrenin ja Cajsa Vargin kirjojen suomennetuissa versioissa kehotetaan aina lisäämään "ehkä" jotain ruokaan. Olen huomioinut. Ohjeessa omat löpinäni suluissa.



Shoutoutit sille leivontakerralle kun leikkasin taikinaa hopeisella kakkulapiolla


FANTASTINEN LEIPÄ (ohje: Anna Bergenström)

5 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl kulutusmaitoa (voi laittaa vettä tai kasvimaitoa)
25 g hiivaa (tai pussi kuivahiivaa)
2 tl suolaa (jos lykkäät taikinaan juustoa, vuustoa tai tomaattipyrettä niin maista taikinaa, ei ehkä vaadi suolaa)
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
12,5 dl vehnäjauhoja (tai grahamjauhoja tai täysjyväjauhoja tai KANSKE ruisjauhoja tai leseitä tai mitä kaapissa nyt sattuu olemaan)
vajaa 0,5 dl jauhoja leipomiseen

Mittaa vesi ja maito. Murenna hiiva kulhoon (jos käytät kuivahiivaa niin sekoita se jauhoihin) ja lisää suola ja hunaja. Kaada päälle hieman "maitovettä" (lainausmerkit Anna Bergenströmin). Sekoita puuhaarukalla (voit sekoittaa myös lastalla, mitään pahaa ei tapahdu), lisää loput maito-vesiseoksesta ja sekoita joukkoon jauhot (jos olet TUUNAILUUN TAIPUVAINEN niin tässä vaiheessa lisätään ne kaikki muut sinne joukkoon). 

Sekoita nopeasti löysä taikina. Ripottele noin kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja taikinan päälle, peitä kulho pyyheliinalla ja kohota 1-1,5 tunnin ajan (ei ol nii nokonuukaa, voi kohottaa esim. kuusi tuntia jos vaikka unohtaa koko asian, lisäksi hemmoteltuna kerrostaloasujana olen todennut että taikina kannattaa laittaa kohoamaan vessan lattialle koska siellä on lattialämmitys).

Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Ripottele leivinpöydälle (tunnetaan myös nimellä "pöytä") desin verran jauhoja. Kumoa kohonnut taikina varovasti jauhotettuun kohtaan (daa). Älä vaivaa! Hiivakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele pinnalle vielä vähän jauhoja, ehkä (kanske) vajaat 0,5 desiä. Taputtele sitten taikinaa varovasti. Leikkaa nopeasti taikina 6-7 sentin levyisiksi kaistaleiksi. Leikkaa kaistaleista viistosti 2-3 osaa. Ei haittaa, vaikka leivistä ei tulisi samanmuotoisia, kunhan ne vain ovat suurin piirtein samankokoisia. Nosta palat pelleille (tästä setistä tulee kaksi pellillistä).

Paista leivät heti, työnnä uuniin yksi pelti kerrallaan (c'mon Anna....). Ensimmäinen pellillinen paistuu noin 20 minuutissa, toinen noin 17 minuutissa (ovat kyllä hyvin paikkansapitävät nämä ajat). Anna leipien jäähtyä peittämättä, jolloin kuoresta tulee rapea ja kaunis.




Ota jumalaiselta tuoksuvat leivät uunista, syötä perheelle tai syö itse, leiju järjettömässä omahyväisyyden kuplassa, rakasta itseäsi.


2 kommenttia: