kotiliesi

lauantai 23. joulukuuta 2017

The most wonderful time of the year


Joulu, juhlista jaloin (ja käsin!)! Pahoittelen radiohiljaisuutta. On täällä ruokaa tehty ja syöty ja ruoasta kirjoitettu mutta julkaisuun asti ei ole päästy. Sairastin mahataudin jonka yksityiskohdilta säästän teidät, sitten olen ollut töissä ja töiden jälkeen lähinnä maannut villahousut jalassa reporankana ja tuijottanut kattoa.

Tähän aikaan vuodesta on jotenkin sellainen olo että pitäisi kovasti kirjoittaa jouluruoasta ja tehdä sitä. En ole jouluihminen, en ole ikinä tehnyt laatikoita, en syö kinkkua. Vietämme joulun aina äitini kanssa joka on jonkun sortin jouluguru. Meillä on vuosien varrella muodostunut tarkka koreografia jossa äiti hoitaa kaikki ns. perinteiset setit ja minä leivon leivät, teen maksapateen, paistan ne helvetin lihapullat joista jankutin edellisessä postauksessa ja hoidan kevyet kasvislisäkkeet (tänä vuonna ruusukaalit ja sienet ja sipulit ja ehkä jotain muutakin jos vaan keksin Lidlin rehulaarein ääreillä mitä voisi tehdä).

Eilen alkoi illalla tehdä mieli jotain pientä suolaista. Itse asiassa mieleni tekevi jotain pientä suolaista ihan koko ajan. Se on vähän jo perheensisäinen vitsi. Laskeskelin joku päivä että meillä on keittiössä seuraavat suolapurkit: hieno merisuola (ruoanlaittoon), karkea merisuola (esim. porkkalaan), maustamaton Maldon pöytämausteena, yrtti-Maldon, BBQ-Maldon, järjettömän hintainen Maarianhaminasta ostettu chili-valkosipulisormisuola, savusormisuola ja Poppamiehen Vampyyrisuola ja Pekonisuola. Ei MITÄÄN JÄRKEÄ. Tunnen verisuonieni kuroutuvan hitaasti umpeen kun istun hiljaa paikoillani.

Päätin siis eilen leipoa juustokeksejä. Jouluna tulee jotenkin juhlavampi fiilis siitä että tunkee jo muutenkin täyteen kupuunsa jotain muuta kuin sipsejä. Näissä ei mene kauaa, ehti vääntää tällai aatonaattonakin ja tarvikkeet voivat hyvällä tuurilla löytyä heti kaapista. Sopivat naposteltavaksi, juustotarjottimelle tai viime hetken lahjaksi jos hikoilee sitä että naapuri toi kahvipaketin ja itsellä ei ollut mitään käsillä.

Kuvausrekvisiittana toimivat keittiöpyyheen ja tarjoilualustan sain joululahjaksi bestixeltäni bloggaajakuningatar Korhoselta. Hän käski avata heti, en mää ny muuten olis tietysti. Ihana puuvilla-pellavapyyhe on itselleni uuden Vanamo Deco -firman tuotos ja tilattu Weecosilta (Weecokselta? Weecos'lta? EMMÄÄ OSAA).






JUUSTOKEKSIT (pellillinen)

150g valitsemaasi juustoa raasteena: tein punaleimaemmentalista, myös gouda sopii, tai parmesaani jos olet joku RIKAS
100g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa (tai maun mukaan, jos oot joku hullu ni laita vaikka kaksi!)
1 tl mustapippuria

Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin, lorauta vähän kylmää vettä joukkoon ja muotoile taikinasta pallo. Laita jääkaappiin jähmettymään. Jos haluat noudattaa autenttisia ohjeitani niin tee tässä välissä setti maksapateeta ja keskustele teini-ikäisen kanssa seurustelusta. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile pötköksi ja leikkaa veitselle kiekoiksi joiden paksuus on noin sentti. Painele litteäksi ja heittele pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.







Tällaisen kanssa hengailen keittiössä. Hän ei tykännyt kekseistä koska nykyajan nuorisolaisille ei KELPAA MIKÄÄN. Hänen paidassaan muuten lukee islanniksi "sama palkka samasta työstä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti